کورش زعیم: ببینید، این خودش نشانگر اختلاف بزرگ هم بین دانش نظامی سپاه و ارتش ملی هست و هم اینکه روش واکنش های اخلاقی هر دو هست. ستاد نیروی های مسلح که ارتش هم در آن شرکت دارد، متوجه شدند که این را نمیشود پنهان کرد. بهتر است آدم اقرار کند تا پنهان کند و بعد به گناههای دیگری هم محکوم شود. بنابراین این تفاوت بین دانش نظامی سپاه با ارتش است. و اگر، من اکنون این را میگویم، مدیریت پایگاههای دفاع هوایی را به ارتش بسپرند، یا دستکم افراد آنجاها را در اختیار ارتش بگذارند، اینگونه اشتباهات تقریبا غیرممکن میشود.
پرسش: آقای زعیم اجازه بدهید من اینجا یک نکته ای را اشاره بکنم. همین الآن خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا، اعلام کرد که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در ساعاتی درباره سرنگونی هواپیمای اوکراینی توضیح میدهد. منبعی آگاه در سپاه پاسداران گفته که فرمانده این ماجرا با مردم صحبت میکند و دلایل وقوع این ماجرا را توضیح خواهد داد و از مردم عذرخواهی میکند. آیا فکر میکنید که عذرخواهی سپاه پاسداران یا فرمانده این ماجرا میتواند به این بحران خاتمه بدهد؟
کورش زعیم: فکر نمیکنم، ببینید عذرخواهی از مردم کافی نیست. ما 140 تن شهروند فرهیخته مان را از دست داده ایم، کشورهای دیگر هم همینطور از دست داده اند و به این زودی از خونخواهی خودشان دست برنمیدارند. اینها میخواهند، حدس من اینست که میخواهند گناه این کار را بیاندازند گردن جوّ جنگی امریکا ایجاد کرده و اینها را بهر حال حساس و متزلزل کرده که دست روی ماشه دارند. این قابل قبول نخواهد بود و این کاری که کرده اند که گفتند که خطای انسانیست، خطای انسانی نیست. این طبق قانون بین الملل قتل غیر عمد با "کشتار غیرعمد" است و مجازات آن بیش از فقط خطای انسانیست. در هر حال که هزینه بسیار بسیار زیادی برای ملت ما که اکثریتشان زیر خط فقر هستند خواهد داشت، هم هواپیما را باید هزینه اش را بدهند، هم باید خونبهای این 176 نفر را بدهند. این ارزان نخواهد بود، در حالیکه مردم ما حتی آنها که سیلزده هستند و زمین لرزه زده هستند هنوز در چادرها زندگی میکنند و زیر فشار بسیار هستند، ملتمان زیر خط فقر هستند. آقایان نه تنها از این خطاها میکنند در حالیکه به بودجه کشور فشار میاورد، 200 میلیون دلار هم میفرستند برونمرز که همان کارها را تکرار کنند. من فکر میکنم که جمهوری اسلامی پایه هایش بسیار لرزان شده و امیدوارم که برای آخرین بار بخودشان بیایند و دست از تصمیم گیری های نابخردانه بردارند.
ضرغامی: آقای زعیم با ما همراه باشید. کورش زعیم عضو شورای مرکزی جبهه ملی ایران از تهران با ما هستند. اول بگذارید شنونده صحبت هایی باشیم که آقای امیرعلی حاجی زاده، فرمانده هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی انجام داده بود و در صحبتهای خودش به مسائلی اشاره میکند که بخشی از این صحبتها را که چندی پیش انجام شده بشنویم، پس از آن صحبتهای دیگرشان را هم میشنویم و بعد به بحث ادامه میدهیم. (پس از صحبت حاجی زاده) ایشان در سال 94 هم از این صحبتها کرده بود که بشنویم. (صحبت حاجی زاده)
ضرغامی: شنیدید صحبتهای امیرعلی حاجی زاده فرمانده هوافضای سپاه پاسداران. آقای توفیقی ..... و پاسخ آقای توفیقی.
پرسش: آقای توفیقی همچنان با ما هستند از پاریس و کورش زعیم عضو جبهه ملی ایران از تهران با ما هستند. آقای زعیم، شما صحبتهای آقای توفیقی را شنیدید. بهر حال ایشان از ناکارآمدی نظام حاکم بر ایران میگویند. با توجه به وضعیتی که حاکم شده ما با تعدادی از کسانی که نزدیکانشان را در این حادثه از دست داده اند صحبت میکردیم، اغلب میگفتند که نظام جمهوری اسلامی به آنها دروغ گفته. در شرایطی که تمام دست اندرکاران جمهوری اسلامی از سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی تا سازمان هواپیمایی ایران و فرمانده هوافضای جمهوری اسلامی پشت این فرضیه بودند که نقص فنی رخ داده. ما با یک واقعیت دیگری روربرو هستیم. آیا جمهوری اسلامی قادر هست که نتیجه را از چهره خودش را پاک کند و هزینه های وارده را جبران کند؟
کورش زعیم: ما صحبت های فرمانده سپاه را هم شنیده بودم. تفاوت سیستمی که جمهوری اسلامی حاکم کرده بر کشور، با سیستم عادی که در کشورهای دیگر وجود دارد این تفاوت را دارد که ما یک ارتش ملی داریم که هرگز صحبت سیاسی نمیکند و وقتی رویدادی هست آنرا به دولت، یا مسئول مربوطه دولت مانند وزارت خارجه گزارش میدهد و اوست که میاید و حرف سیاسی را میزند. در سپاه چون یک ارتش نظامی سیاسی است، در هر رویداد که رخ دهد و مربوط به سپاه باشد خودش میاید و یک اظهار نظر سیاسی-نظامی میکند. بنابراین، این وضع سیاست خارجی کشور را بکلی بهم ریخته. بنابراین، ایشان هم همینجور خواسته توجیه سیاسی بکند و (.... صدا لحظه ای قطع شد) خطایی را که آشکار است که چه اتفاقی افتاده ..... (صدای من را دارید؟)
پرسش: بله بله، آقای زعیم، آیا جمهوری اسلامی میتواند مسئله را که رخ داده بسیاری از منتقدانش، از جمله خانواده های قربانیان، متهمش میکنند به دروغ پردازی درباره اتفاقاتی که افتاده و مواضعی که گرفته، آیا میتواند تاثیر را تغییر بدهد و هزینه ای که تحمیل خواهد شد بر جمهوری اسلامی چقدر است و شما چگونه بررسیش میکنید؟
کورش زعیم: اولا که سیستم سیاسی نظام را نمی شود عوض کرد، زیرا که ساختار اینقدر درهم تنیده و عمیق هست
ضرغامی: صدای شما را باز هم بد داریم، میدهم شما را دوباره وصل کنند. ادامه میدهیم با آقای توفیقی اگر هنوز هستید از پاریس
پرسش: با شما هستیم آقای زعیم، آن سئوالی را که پرسیدم مایلم پاسخش را از شما بشنوم درباره جمهوری اسلامی هزینه ای که به خودش تحمیل کرده چیست؟
کورش زعیم: جمهوری اسلامی اصولن بر پایه سیستم های کلاسیک اداره کشورها و اداره سیاست خارجی مدیریت نمیشود. دوگانگی همیشه وجود داشته و دارد، فرافکنی هم هست، دروغگویی هم بسیار بسیار رایج است. بنابراین اینها تا افشا نشده اند درباره هر حادثه، اوی رو میاورند به دروغگویی و لاپوشانی، این جریان هواپیما هم همینجور بوده، دوگانگی مسئولیت و دوگانگی سیاست. همینجور که گفتم، ارتش همیشه به مرکز خودش سیاست را واگذار میکند به دولت. سپاه پاسداران مستقلتر است یا .... حتی فرماندهان روی زمین هم خودشان سیاست بافی می کنند و توجیه میکنند. این کار از نظر ساختار نظامی کشورها بسیار غلط است. این اتفاقی هم که افتاده را دارند توجیهش میکنند بعنوان خطای انسانی، این خطای انسانی نمیتواند باشد. طبق قانون بین الملل حداقل اقلش یک کشتار غیرعمد است. این کشتار غیرعمد البته هم مجازات دارد و هم اینکه دولتی که این کار را انجام داده یا مسئولان آن این کار را انجام داده اند، باید هم هزینه هواپیما را به اوکراین بپردازند و هم خونبهای تک تک مسافران را به خانواده هایشان بپردازند. حتی برخی از خانواده ها بروند به دادگاههای بین المللی مراجعه کنند و خسارتهای بسیار بسیار کلانی از جمهوری اسلامی بخواهند. بنابراین، این هم یک فاجعه انسانی بوده و هم یک فاجعه مالی. جمهوری اسلامی اینقدر هم، حالا نمیدانم، شرف انسانی نداشته وقتی ما اینهمه فرزندان خوبمان را بقول خودشان "خطا" از دست داده این دستکم یک عزای عمومی اعلام کند، پرچم ها را نیمه افراشته کند. اصلن بی خیال هستند. آن هزاران نفر را هم که کشتند در آبانماه بک روز عزای عمومی اعلام نکردند. یا همین 90 نفری که گفتند در تشییع جنازه کشته شده اند یک دقیقه هم عزای عمومی اعلام نکردند. اینها توی خودشان زندگی میکنند و بقیه ملت را اصلن نمی بینند. متاسفانه.
ضرغامی: سپاسگزارم کورش زعیم، شورای مرکزی جبهه ملی ایران، که از تهران ما را همراهی کردند و آقای توفیقی از پاریس.
-0-