روحانی باید انتظار داشته باشد که افراط گرایان نظام حکومتی که خود را در خطر حذف یا محدودیت از قدرت می بینند ممکن است دست به تهاجم دفاعی حتا ضد منافع ملی بزنند و کار دولت را سخت کنند. ولی ترس من اینست که حاکمیت در صورت مشاهده سختگیری ها و یا عدم تصویب توافق در کنگره امریکا، دست به تلافی جویی های کودکانه بزنند و کشور را به نقطه آغازین، که این بار ممکن است پیش زمینه جنگ شود، برگرداند. سیاستگزاران جمهوری اسلامی بارها نشان داده اند که منافع ملی را از روزنه تنگ احساسات و باورها و منافع شخصی می بینند.
در هر حال، من این توافق را فارغ از اینکه تعهدات آن نسبت به ایران کامل اجرا بشود یا نشود، از این جهت مهم میدانم که شاید نشانگر گرایش به خردورزی در حاکمیت جمهوری اسلامی باشد. طی سی و چند سال گذشته یک نظام حکومتی که هنوز دست از شعارهای تاریخ گذشته و نخ نمای "انقلابی" بر نمی دارد، و رفتار امنیتی آن حاکی از ترس از مردم است، ناگهان بخود آمده که کشوری در حال رشد و رفاه را از "جهان دوم" به "جهان سوم" سقوط داده و مردم شاید دیگر تحمل این توهین تاریخی را نداشته باشند.
ما باید این رویداد را اگر حکایتی از "بخود آمدن" نظام حاکم باشد، به فال نیک بگیریم، و امیدوار باشیم که مانند نظام شوروی و رومانی و کوبا تا آخرین لحظه اجبار درنگ نکند. فرهنگ ملی کهن ایران این بیداری و بازگشت به خردورزی را پشتیبانی می کند.
(ایران وایر از چاپ این گفتگو خودداری کرد.)پ