Monday, December 23, 2024   امروز ,   دوشنبه 3 دی 1403 خورشیدی

جزئیات مطالب  

   
16 آبان 1393
گفتگوی رادیو پرشین با کورش زعیم - بازتاب نامه اوباما به رهبر جمهوری اسلامی

بازتاب نامه اوباما به رهبر جمهوری اسلامی

گفتگوی رادیو پرشین ( بهمن فتحی) با کورش زعیم

16 آبان 1393 – 7 نوامبر 2014

بهمن فتحی : آقای مهندس زعیم، بسیار مفتخرم که در این فرصت کوتاه شما اجازه دادید چند دقیقه شنوندگان ما از نگاه شما درباره مسائل میهنمان بهره مند شوند.

کورش زعیم : سپاسگزارم از دعوت شما و درود می فرستم به شنوندگان شما و خود شما در این برنامه.

پرسش : مرسی، جناب زعیم، آقای اوباما دیروز نامه ای به آیت الله خامنه ای ارسال داشتند که این سومین نامه در طول پنج شش سال گذشته است. این نامه در امریکا، بطور اخص، مورد حمله و اعتراض جمهوریخواهان قرار گرفته که در دو سه روز اخیر هم پس از پیروزی هایشان که در سنا و فرمانداریها و کنگره بدست آورده اند، بهر حال مخالف این ارتباط با ایران بودند. البته یکی از مواردی هم که همیشه می توانیم بحث کنیم، که رییس جمهور امریکا تا کنون سه نامه ارسال داشته که حداقل دوتایش را جوابی نگرفته اند، و این آخری هم که خوب تازه بوده. مسئله مورد بحث این است که اگر ما در موارد هسته ای به توافق برسیم، می توانیم در آینده همکاری هایی در مورد از بین بردن داعش داشته باشیم. دلم می خواهد نظر شما را در داخل کشور در مورد اینجور مسائل جویا بشوم.

کورش زعیم : افشا شدن نامه اوباما در ایران هنوز بازتابی در ایران نداشته، زیرا رسانه های ما آن آزادی را ندارند که بدون اجازه منابع امنیتی چنین خبری را منتشر، تحلیل یا تفسیر کنند. بازتابها بیشتر در فضای مجازی بوده است. ولی خبرها حاکی از آن است که مخالفان مذاکرات هسته ای در ایران که بیشتر باندهای مافیایی را تشکیل می دهند از اینکه جمهوریخواهان برنده شده اند، تحریم ها سخت تر و سودآورتر خواهند شد، و این نامه فاش شده، ابراز شادی کرده اند.

ولی بطور کلی اینجور نامه ها که رؤسای جمهور بصورت محرمانه به سران کشورها می نویسند، نیازی نیست که فاش بشود یا پاسخ داده شود. معمولا پاسخ ها بسته به شرایط آن کشور دریافت کننده، ممکن است شفاهی داده بشود یا بصورت اشارات غیرمستقیم در سخنرانی ها داده شود. اینکه پاسخ داده نشده به این معنا نیست که لااقل پاسخی وانمود نشده است.

ولی افشای نامه رییس جمهور امریکا که بی تردید توسط تندروان حزب جمهوریخواه، آنهم درست پس از پیروزی آنها در گرفتن اکثریت کرسی های مجلس سنا صورت گرفته، نشانگر آن است که جمهوریخوهان تندرو علیه اوباما و ایران شمشیر را از رو بسته اند. من در پیام خود در روز جهانی کورش بزرگ هشدار دادم که پیروزی جمهوریخواهان در مجلس سنا روزگار دیگری را برای ما رقم خواهد زد، و دولت باید خود را از تحمل و تعامل با بدخواهان درون نظام رها و تصمیم خود را راجع به این مذاکرات هسته ای نهایی کند.

پیشتر هم بارها گفته بودم کسانی که بطور عمد در پیشرفت مذاکرات 1+5 سنگ اندازی می کنند و گهگاه سخنان تحریک کننده برای تضعیف تلاش تیم مذاکره کننده ایران می گویند، با افراطیون جمهوریخواه در امریکا و لابی هایی مانند اسراییل که همیشه واکنش سخت افزاری علیه ایران را خواهان بوده اند، دانسته یا ندانسته همراه هستند.

در هر حال، نامه ریاست جمهوری امریکا که ارسال آنها توسط اوباما شهامت و تعهد اخلاقی ویژه ای را می طلبد، و می تواند اشتباه دور اول ریاست جمهوری ایشان را در مورد ایران جبران کند، آنهم درباره مبارزه با گروه تروریستی داعش، بایستی توسط سیاستگزاران جمهوری اسلامی پاسخ داده شود. وقتی اوباما جایزه نوبل را دریافت کرد، در نامه سرگشاده ای که به ایشان نوشتم، گفتم که این جایزه برای اقدامات صلح آمیز شما در گذشته نبوده، بلکه یک جایزه ای زودهنگام است تا شما را وادار کند در دوران ریاست جمهوری خود به صلح جهانی بپردازید. نامه های ایشان به رهبری جمهوری اسلامی براستی نشان می دهد که آقای اوباما می خواهد که تاریخ او را سزاوار آن جایزه نوبل یاد کند.

من باز تکرار می کنم که جمهوری اسلامی اگر نمی خواهد به طرحهای ضد منافع ملی ایران که گروهی در حزب جمهوریخواه و اقلیتی در حکومت اسراییل (و البته با همبازی هایشان عربستان و ترکیه) و گروهی در درون نظام حاکم بر ایران، برای میهن ما تدارک دیده اند و به باور من داعش پیش قراول آن برنامه است، اجازه موفقیت بدهد، باید هرچه زودتر با 1+5 به توافق برسد و نگران از دست دادن آبرو نباشد که ملت را خرسند خواهند کرد؛ ولی گزینه دیگری که می تواند در پیش باشد خیلی بیشتر از فقط آبرو از آنها خواهد برد. ما در شرایطی که اقتصادمان چنین درمانده و فقر چنین گسترده و زمینه برای نارضایتی های خشونت آمیز خیابانی چنین فراهم است، نه تنها امروز نیازی به انرژی هسته ای و غنی سازی نداریم که هزینه آ نرا هم نمی توانیم تحمل کنیم.

ما نخست باید به بازسازی کشور که نابودسازان عمدی کشور در هشت سال هولناک گذشته انجام دادند بپردازیم، آنگاه درباره اینکه چه تجملاتی داشته باشیم مطالعه می کنیم. این آخرین فرصت برای سیاستگزاران جمهوری اسلامی است که درجه خردمندی خود و اینکه چقدر به منافع ملی و ملت ایران، و نه ارضای منافع و عقده های شخصی، متعهد هستند را نشان دهند. اوباما به باور من گام بزرگی برای دفع خطر داعش از ایران و جلوگیری از جنگ منطقه ای، و کاهش تحریمهای کمرشکن و نجات ایران از این ورطه خطرناکی که در آن افتاده برداشته است، بقیه به نظام حاکم در ایران بستگی دارد. امیدوارم که آنها تک تک ساعت را بشنوند.

پرسش : بله، حدود پانزده شانزده روز دیگر، بهر حال، وقت هست، تا بیست و چهار نوامبر، که توافقی حاصل بشود. شاید به قول شما مردم ایران از این فشار تحریم ها مقداری بیایند بیرون.

کورش زعیم : معلوم نیست هنوز که توافقی انجام شود. من باور دارم در شرایطی که دولت امریکا هست، و در شرایطی که ملت ایران هست، اینها باید کوتاه بیایند و موافقت را بکنند. بعد از اینکه تحریم ها برداشته شد، آنوقت شروع کنند به مذاکره کردن برای کمکها و همکاری های بیشتر.

پرسش : مهندس زعیم، اجازه بدهید یک سئوال دیگر داشته باشم در مورد نفت. می دانید که قیمت نفت پایین آمده بودجه ایران بر اساس نفت صد دلار تنظیم شده، الان نفت هشتاد و اینهاست. شما که در داخل شرکت هستید و در این زمینه می دانم کار کرده اید، این چه تاثیری با وضع اقتصادی بدی که اشاره کردید کشورمان دچار آن است، نگاهتان را درباره نفت دلم می خواهد جویا شوم.

کورش زعیم : بودجه ایران بر پایه نفت صد دلار بسته شده، هم اکنون بیست درصد آمده پایین. آخرین خبری که من داشتم عربستان هفتاد و شش دلار فروخته و این کمر بودجه ایران را می شکند. به زیان امریکا هم هست، چون امریکا الان حساب می کند روی استخراج نفت از شیل، که وقتی نفت صد دلار باشد سودآور است. از هفتاد دلار به پایین سودآور نیست به علت هزینه سنگین استخراج نفت شیل که امریکا را صادرکننده نفت می کند. امریکا هم زیان می برد از این بازی که عربستان آغاز کرده. عربستان خودش زیان چندانی نمی برد، زیرا آنها پول نفت را خرج ملتشان نمی کنند، بلکه میان هفت هزار شاهزاده تقسیم می کنند، و بهر حال توالتهایشان را از طلای ناب می سازند، ولی مردم ایران و مردم امریکا و کشورهای نفت خیز دیگر زیان بسیار سنگینی می کنند. ولی فکر می کنم این جریان که قصدشان از آن هم شکستن کمر ایران است با کاهش درآمد نفت، زیاد طولانی نخواهد شد.

پرسش : این موضوع نفت برای دو همسایه ما مسئله جدی شده، وضع بدی که عراق دچارش شده، و برای لیبی و همه اینها با مشکل روبرو خواهند بود.

کورش زعیم : همه کشورهای صادرکننده نفت زیان می بینند، خود عربستان، و نیز قطر که البته خودش را به درآمد گاز بسته، و امارات؛ اینها خودشان هزینه چندانی ندارند، چون مانند عربستان عمده پول را برای مردمش خرج نمی کنند؛ ولی لیبی، عراق، سوریه و چین که کمی نفت تولید می کند، و ونزوئلا، اینها زیان هنگفتی خواهند کرد و ممکن است فشار دست جمعی آنها روی عربستان آنها را سر عقل بیاورد.

بهمن فتحی : من بسیار سپاسگزار شما هستم. می دانم که شما بهر حال قرار کاری داشتید و لطف فرمودید که در آخرین لحظه در این برنامه حضور پیدا کنید. من برای شما روزهای خوبی در میهن عزیزمان آرزو می کنم. شب شما خوش... ما مهندس کورش زعیم در تهران گفتگو داشتیم.

-0-

بازدید صفحه: 1746
 



درود به استاد گرامی جناب استاد دیدگاه شما درباره تحلیل زیر چیست؟تا چه میزان نفت در امنیت مهم است؟آیا راهبرد درستی است؟ با سپاس فریدون فشارکی، رئیس موسسه مشاوره بین‌المللی فکت گلوبال انرژی که روابط نزدیکی با مقامات نفتی سعودی دارد، معتقد است:عربستان سعودی یا باید سیاست حفظ سهم بازارش را حتی به بهای کاهش قیمت‌های نفت پیش می‌گرفت یا اینکه منتظر می‌شد تولید نفتش تا شش‌میلیون‌و500‌هزار بشکه در روز کاهش یابد. عربستان، جدا از تولیدات «نفت شیل»، با عادی‌شدن شرایط ایران، لیبی،‌نیجریه و عراق باید نزدیک سه‌میلیون بشکه از تولید نفتش را کنار بگذارد تا قیمت‌های بالا برقرار بماند. یعنی اینکه تولید فعلی نفت عربستان باید به حدود شش‌میلیون‌و500‌هزار بشکه برسد.این موضوع برای امنیت عربستان استراتژیک است. عربستان نمی‌خواهد تولید نفتش به سطح شش ‌میلیون بشکه برسد اما قیمت نفت صد دلار باشد. استراتژی سعودی‌ها این است که باید آن‌قدر مهم باشم که دنیا برای تامین نفتش، به من متکی باشد.
سعید
عربستان در طی سال جاری دو خطای بزرگ راهبردی کرد. یکی آفرینش داعش علیه ایران با هم تیمی ترکیه و اسراییل، دومی کاهش بهای نفت. من از همان آغاز پیدایش داعش، متوجه این توطئه شدم و به جمهوری اسلامی هشدار دادم که باید چکار کنند. خوشبختانه واکنش جمهوری اسلامی مناسب بود و داعش به عقب رانده شد. در مورد کاهش بهای نفت هم همانطور که من در مصاحبه هایم گفته ام هدف عربستان آسیب زدن به ایران بود. ولی آنچه بزودی دریافتند این بود که بیشترین آسیب را به روسیه و امریکا زده اند. این خطا پایان کار ابن سعود را رقم زده است. من دو سال و نیم پیش به شما گفتم که از دو سال بعد آغاز سقوط حکومت عربستان رقم خواهد خورد. ترکیه هم با خطاهای پی در پی در راستای دگردیسی سیاسی قرار گرفته و خطر بلندپروازی نوعثمانی تقریبا بکلی از بین رفته است..

درود به استاد گرامی عربستان بیش از 800 میلیارد دلار ذخیره ارزی دارد حداقل 10 سال می تواند با قیمت پایین دوام بیاورد. ۲.راهبرد ما(به خصوص راهبرد انرژی)در آنجا دوره 10-15 ساله با توجه به مطالب گفته شده چیست؟ با سپاس
سعید
ما باید صنعت و کشاورزی خود را زنده کنیم. ما بیش از 80 هزار صنعت خوابیده یا ناتمام داریم که اگر راه بیافتند از آلمان هم صنعتی تر می شویم (البته بی در نظر گرفتن کیفیت). برای بودجه حدود 70% اقتصاد ما مالیات نمی دهند، مانند صنایع و شرکتهای و بانکهای متعلق به رهبری، سپاه، مراکز مذهبی مانند قم و مشهد و بنیادها. مالیان بر درآمد اینها از سود فروش نفت بسیار بسیار بیشتر است.

جناب استاد آیا در آینده و در دوره 10-15 ساله ای که خام فروشی خود را به صفر می رسانیم باید در برابر عربستان انفعالی و کج دار مریض رفتار کنیم تا عربستان(با آل سعود یا بی آل سعود)مانند زمان کنونی به فکر کاهش قیمت نفت برای ضربه زدن به ما نیفتد؟
سعید
آل سعود و سامانه پادشاهی عربستان سعودی سیر نزولی دارد و در آینده ای نسبتا نزدیک سرنگون خواهد شد. هم اکنون به علت پشتیبانی از قتل عام کور مردم بیگناه، که ما در سده های یکم و دوم هجری دچارش بودی، دشمنانی زیادتر و قدراتمند تر از ما پیدا کرده اند. کاهش بهای نفت که روسیه را هم بسوی فروپاشی اقتصادی پیش برده برای عربستان بسیار خطرناک خواهد بود.

درود به استاد گرامی جناب استاد دیدگاه شما درباره خبر زیر چیست؟ با سپاس http://www.radiofarda.mobi/a/f12-gcc-navy-persian-gulf-cooperation-council/26734985.html
سعید
تا جمهوری اسلامی هست، دشواری های ما و بن بست های ما بیشتر و بیشتر خواهد شد. ولی اینها هم هیچگاه نمی توانند با هم متحد باشند. ولی چون پول زیادی دارند می توانند هزاران اسباب بازی بخرند. در هر حال عرصه به ما تنگتر و تنگر خواهد شد. بریتانیا هم به خلیج پارش برگشته و بازی از نو.

درود به استاد زعیم جناب استاد با کاهش قیمت نفت طی ماه گذشته این سوال به ذهن می آید که در ایران آینده چه باید کرد؟ شما فرموده بودید که ما در آینده نیاز به صادرات نفت و گاز داریم تا بتوانیم هزینه عمران کشور را فراهم کنیم و به مرور زمان از صادرات خام بکاهیم.سوال این است که آیا در آینده و در دوره 10-15 ساله ای که خام فروشی خود را به صفر می رسانیم باید در برابر عربستان انفعالی و کج دار مریض رفتار کنیم تا عربستان(با آل سعود یا بی آل سعود)مانند زمان کنونی به فکر کاهش قیمت نفت برای ضربه زدن به ما نیفتد؟ ۲.چرا با داشتن بزرگترین ذخایر گازی دنیا سرمایه گذاری سنگین روی میدان های گازی انجام نشد تا بتوان همانند روسیه درآمدی 90 میلیارد دلاری در سال برای کشور بیاورد و همچنین ما نگران نوسان قیمت نفت نباشیم؟ با سپاس
سعید
ما باید نگران نوسان بهای نفت باشیم. این کاهش که ادامه خواهد داشت بازی سیاسی عربستان است که به ایران و روسیه آسیب بزند، ولی اکنون برای امریکا هم گران تمام خواهد شد. ما زیاد بیش از اینکه تولید می کنیم توان تولید نداریم. شاید یک میلیون بشکه بیشتر، و برای افزایش بیشتر تولید نیاز به 40 میلیارد دلار سرمایه گذاری داریم و برای روزآمد کردن صنعت نفت و گاز حدود 400 میلیارد دلار. در آینده پیش رو بحران اقتصادی ما تشدید خواهد شد، مگر توافق هسته ای یا بهتر بگویم تسلیم هسته ای خیلی سریع انجام بگیرد.

جناب آقاي مهندس زعيم براي افزايش بازديد سايت خود فكر كنيد. سايت شما در الكسا جزء no rankها است يعني سايتهايي كه رتبه جهاني‌يشان تا 25 ميليون است هم آورده ميشه اما سايت شما با اين مطالب مفيد در آن دسته هم نيست. سايتهاي حدود 12 ميليون روزانه يك بازديد كننده دارند.
كاربر
سایت و نام من با رشوه کلان برخی گروههای وابسته به جمهوری اسلامی توسط گوگل فیلتر شده.

جناب استاد من گمان می‌کنم سخن شما که در پاسخ به من فرموده بودید"کشورهای عربی بخاطر هزینه‌ های کمتر،نقدینگی بیشتری از ما دارند"در اینجا مصداق دارد! به این معنی که غرب نمیخواهد با نزدیکی به ایران نقدینگی اعراب را از دست بدهد.اینطور فکر نمی‌کنید؟
سعید
نقئینگی عربستان آن اهمیت را که می پندارید برای غرب ندارد، ولی می تواند با ولخرجی آشوب به پا کند، کما اینکه داعش را پشتیبانی مالی کرده است.

درود به استاد زعیم جناب استاد آیا شما با مقاله زیر موافقید؟ آیا ما تا این اندازه حقیر و پست شده ایم که عربستان برای ما کارشکنی می‌کند!؟ با این وضعیت انتظار دارند مساله موشکهای ما هم در مذاکرات هسته ای مطرح شود!؟ (فراموش نمی‌کنیم در سال 1964 عربستان که از خرید سلاحهای سبک خودکار از آلمان غربی ناامید شده بود از ایران خواست که آنها را برایش بخرد) با سپاس "بر اساس توافق موقت ژنو کشورهای غربی پذیرفتند که بخشی از تحریم های تحمیل شده علیه ایران از جمله فروش قطعات هواپیماهای مسافربری را لغو کنند، با این حال همچنان بسیاری از کشورهای جهانی هر گونه فروش هواپیما یا قطعات هواپیما به ایران را رد می کنند.بعضی از کارشناسان و تحلیلگران بر این اعتقادند که هشدارهای عربستان سعودی به شرکت های بزرگ هوایی برای خودداری از فروش قطعات هواپیما به ایران تاثیر به سزایی در ناتوانی ایران در خرید قطعات مورد نیازش در صنعت هوایی داشته است".
سعید
آری، شوربختانه عربستان خیلی دم درآورده، ولی در آینده نزدیک دچار تحولات اجتماعی و سیاسی خواهد شد و آل سعود و عبدالعزیز از قدرت خواهند افتاد.

جناب استاد چرا در طول مذاکرات هسته ای و به خصوص مذاکرات ایران-آمریکا مدام آمریکایی ها با مقامات کشورهای عرب ملاقات می‌کنند و در این باره(به اصطلاح)به آنها اطمینان می‌دهند؟ آیا این مساله برای آمریکایی ها خجالت آور نیست که مدام به کـشورهایی که امنیتشان را مدیون واشنگتن هستند گزارش بدهند؟آیا آمریکا باید از اعراب اجازه بگیرد؟ با سپاس
سعید
چرا، من در اینباره اخیرا صحبتی کرده ام. جان کری شان مقام خود را درک نمی کرد. سلیقه من این بود که حرفها و قولهایشان را به عربستان و ترکیه در مصاحبه های علنی بزنند تا خواستهای آنها هم علنی می شد. بی شک خجالت می کشیدند خواستهای خود را بطور کامل آشکار کنند.

درود به استاد گرامی جناب استاد پیشتر پرسشی از شما کردم در این مورد که چرا عربستان نمیتوانست پیش از انقلاب از سلاح نفت علیه ما استفاده کند؟که به آن پاسخ دادید.اما سخن اخیر شما در این مصاحبه و اشاره به"شکستن کمر ایران"این پرسش را برای من بوجود آورده که آیا علت این است که ما پیش از انقلاب 5 میلیون بشکه صادرات به بازارهای جهانی داشتیم و اکنون کمتر از 1.5 میلیون بشکه و به همین دلیل اکنون آنها جسارت پیدا کرده اند!؟ با سپاس
سعید
بودجه ایران حساسیت بیشتری به نرخ نفت در جهان پیدا کرده. ما بودجه را بر پایه بشکه ای 100 دلار بسته ایم، صادرات دیگری نداریم و میزان صادرات نفت ما هم در حداقل است. بیست درصد کاهش بهای نفت، حدود 15 درصد کسری بودجه می آورد.

شما می توانید نظر خود را در مورد این مطلب بنویسید

   
 : نام ونام خانوادگي
 : توضیحات

کد امنیتی را در کادر زیر وارد نمائید
 
   
   
 

      



 

جستجو در سایت

 

 

فهرست موضوع ها

 

      جمهوری اسلامی
      انتخابات در ایران
      حقوق بشر در ایران
      سیاست خارجی ایران
      اقتصاد ایران
      میراث فرهنگی و تاریخی
      کورش بزرگ
      پاسارگاد و تخت جمشید
      دموکراسی و سکولاریسم
      جنبش های ملی ایران
      جنبش ملی کردن نفت
      جبهه ملی ایران
      چهره های ملی ایران
      بحران هسته ای ایران
      خلیج پارس
      دریای مازندران
      سازمان ملل متحد
      شورای امنیت
      شورای حقوق بشر
      دیوان کیفری بین المللی
      یونسکو
      آسیای میانه و قفقاز
      خاور میانه
      خاور دور
      اروپا
      امریکای شمالی و جنوبی
      درباره من
      فرتور ها (عکس ها)
      English
 
 
 

 پیشنهاد ها و نوآوری ها

 

کلیه حقوق این وب سایت مربوط به کوروش زعیم ،محفوظ می باشد و هرگونه کپی برداری فقط با ذکر منبع مجاز می باشد