Monday, December 23, 2024   امروز ,   دوشنبه 3 دی 1403 خورشیدی

جزئیات مطالب  

   
11 آبان 1392
میزگرد رادیو فردا (فرین عاصمی) با کورش زعیم و عبدالستار دوشوکی - خشونت در بلوچستان

میزگرد رادیو فردا (فرین عاصمی) با کورش زعیم و عبدالستار دوشوکی

یازدهم آبان 1392 – 2 نوامبر 2013

در بلوچستان چه میگذرد و راه حل خشونت ها چیست؟

فرین عاصمی: هفته گذشته 14 مرزبان ایرانی در مرز ایران و پاکستان به دست گروه شبه نظامی جیش العدل کشته شدند. جیش العدل مسئولیت این حمله را بر عهده گرفت و گفت که این اقدام در تلافی آنچه سپاه در سوریه می کند انجام گرفته است. یک روز بعد، دادستان کل بلوچستان در زاهدان در یک اقدام تلافی جویانه از اعدام 16 زندانی در زاهدان به تلافی   کشته شدن 14 مرزبان ایرانی در مرز ایران و پاکستان خبر داد. اما در بلوچستان راهکار حل این خشونت ها چیست؟ میهمانان ما: کورش زعیم، نویسنده، پژوهشگر و عضو شورای مرزکی جبهه ملی ایران از تهران، و عبدالستار دوشوکی، ازبنیانگذاران جبهه متحد بلوچستان، فعال سیاسی و مدیر مرکز مطالعات بلوچستان از لندن، با ما هستند.

پرسش 1: با سلام به شما آقای زعیم و شما آقای دوشوکی. با شما شروع میکنیم، آقای زعیم، سابقه درگیری در بلوچستان چیست و به کجا برمی گردد؟

کورش زعیم: نارضایتی مردم از دولت مرکزی، و بی اعتمادی دولت مرکزی به بلوچستان، از دیرباز دولت به دولت تا کنون منتقل شده و استان عملا رها شده بوده است. در صورتیکه مردم بلوچستان خیلی ایرانی تر از بسیاری که کشور را اداره می کردند و می کنند هستند و به سرزمین ایران وفاداری تاریخی دارند [i]. حدود ده سال پیش، زمان خاتمی، که یکی از دوستان من به کویته (بلوچستان پاکستان) رفته بود، توی بازار وقتی فهمیدند او ایرانی است، دورش را گرفتند و گفتند ما هم همه ایرانی هستیم، کی میایید ما را نجات دهید؟

امروز بزرگترین مسئله هم میهنان بلوچ ما که آنها را آزرده و خشمگین می کند، تبعیض مذهبی و اقتصادی است که نسبت به مردم بلوچ، که در سال 19 هجری، خیلی زودتر از بسیاری ایرانیان، به اسلام گرویدند و اکنون اهل سنت حنفی هستند، وارد می آید.

دولت مرکزی در استان هیچگاه سرمایه گذاری نکرده و نمی کند، و مردم آنجا را در فقر و محرومیت از درآمد و سرمایه گذاری ملی محروم نگه داشته، و اجازه مشارکت در اداره کشور را هم به آنان نمی دهد. بدیهی است که ذهن این مردم آمادگی تاثیرگذاری اندیشه های ضد مرکز را پیدا می کند.


[i] 

این در حالیست که بلوچستان مستعد پیشرفت اقتصادی چشمگیر است. 300 کیلومتر مرز آبی مستعد صنایع جهانی دریایی، چراگاه های گسترده برای دامپروری، منابع طبیعی پر ارزش و دست نخورده زیرزمینی که میتواند صنایع مادر و بزرگ را تغذیه کند، آفتاب کویری که می تواند برق کل ایران و پاکستان و افغانستان را تامین کند، و دریایی از آب شیرین که در ژرفای زیر کویر خفته، وچیزهای دیگر که اینجا جای گفتنش نیست. من حدود بیست سال پیش ضرورت احداث راه آهن سراسری از چابهار و بندرعباس به ترکمنستان و تاجیکستان را پیشنهاد کرده بودم که می توانست استان بلوچستان را متحول کند. هر چند این کار آغاز شد، ولی کندی پیشرفت نشان می دهد که دولت مرکزی اهمیت اقتصادی و استراتژیک آن را درست نمی فهمد. همه اینها با مردمی سختکوش و هنرمند، که میتوانند هم کشور را بهتر از این آقایان اداره کنند و هم با کمی توجه استانشان را ثروتمند و مردمشان را مرفه کنند. تنها تحفه ای که جمهوری اسلامی به استان برده خشونت است. خشونت خشونت می زاید، و مردم را از مرکز متنفر می کند و حس انتقامجویی را بر می انگیزد.

من در سال 1385، هنگامی که در انفرادی اوین زندانی بودم، در بازجویی ها گفتم و نوشتم که سیاست جمهوری اسلامی در بلوچستان بسیار خطرزا است. گفتم که می بینم ماموران مخفی یک کشور خاص در آنجا به ایجاد گروه های تروریستی بپردازند و بزودی ما در بلوچستان آتش درو خواهیم کرد. دولت باید بی درنگ تبعیض مذهبی را بردارد، و راه ورود مردم بلوچ را به دولت و اداره کشور باز کند و به سرمایه گذاری سنگین در آنجا بپردازد. سال بعد گروه جندالله ریگی بوجود آمد. جمهوری اسلامی بجای دلجویی از مردم به اعدام و اعدام واعدام پرداخت و بسیاری خانواده ها را سوگوار کرد وکینه را در دل مردم نشاند و کشور ما هم دهها سرباز جوان ایرانی و مردم بیگناه را در خشونت ها از دست داد.

وقتی ریگی را گرفتند، گفتم او ایرانی است و نباید اعدام شود. اگر او برود گروههایی خطرناکتر ایجاد خواهند شد و پای القاعده به بلوچستان باز خواهد شد. فراموش نکنید که اسامه بن لادن گفته بود که هدف اصلی ایران است و نوبت ایران هم خواهد شد.

اکنون جیش العدل بوجود آمده که توسط القاعده و طالبان پشتیبانی می شود. سفارش من به جمهوری اسلامی این است که آن دادستان خطاکار نادان را که 16 ایرانی را به تلافی جنایت جیش العدل اعدام کرد، به جرم قتل عمد دستگیر کنند. جیش العدل تا کنون بیش از 100 ایرانی را در چندین عملیات کشته است، و مگر اینکه به خود مردم انگیزه رویارویی بدهیم و اقدامات دلجویانه چشمگیر انجام بگیرد، کشتار از هزار نفرهم خواهد گذشت. همان گروههای بیگانه که نقشه تجزیه ایران را کشیده اند، و اکنون حتا در داخل ایران نارضایتی خود را از مذاکره ایران با غرب نشان می دهند، میدان جنگ خاورمیانه را می توانند و خواهند به بلوچستان کشاند.

پرسش 2: راهکاری که شما پیشنهاد می دهید چیست. فکر می کنید چگونه می شود به این خونریزی پایان داد؟ آقای زعیم، شما چه فکر می کنید؟

کورش زعیم: جمهوری اسلامی در بلوچستان و در کردستان، بویژه این دو جا، سیاستی بسیار غلط و قبیله ای را اجرا کرده و اصلا هیچ درک استراتژیک از اتفاقاتی که می افتد نداشته اند، هیچوقت، و همان کار را میکنند که متجاوزان می کنند اینها هم میکنند. نمی توانند تصور کنند پشت این حمله ها و پشت آن گروههایی که حمله ها را میکنند چه برنامه ای خفته است.

بنابراین، بجای اینکه اندیشه کنند و یک برنامه درست استراتژیک انجام دهند که حمله ه را خنثی کنند، تا آنجا که ممکن است، و مقاومت کنند که آنها پیروز نشوند، بر عکس نه تنها آنها را جری تر می کنند، بلکه به آنها بهانه می دهند که بیشتر حمله کنند. خود مردم هم از این نادانی ها به خشم می آیند وته دلشان تفاوتی میان جمهوری اسلامی و گروههای حمله کننده نمی بینند، چون از هیچکدام خیری ندیده اند. بنابراین، سیاست جمهوری اسلامی غلط است و آنها که تصمیم گیری می کنند که چه کسی را دستگیر کنند و چه کسی را اعدام کنند هم غلط تصمیم گیری می کنند.

پرسش 3: آقای زعیم، مردم بلوچستان درباره فعالیت گروههایی چون گروه جیش العدل و گروه جندالله چه فکر می کنند؟

کورش زعیم: مردم بلوچستان هیچ سودی یا کمکی از دولت های ایران، بویژه جمهوری اسلامی، نداشته اند، و آنها فاصله زیادی، در ذهن خودشان، بین خودشان و دولت مرکزی احساس می کنند. من باور دارم که آنها تصور می کنند که اصلن جزو ایران بحساب بحساب آورده نمی شوند؛ و هیچ راهی ندارند مگر اینکه خودشان برای خودشان دست و پا کنند. این یک روند فکری بسیار خطرناکی است.

من در این باره بارها نوشته ام و گفته ام از چندین سال پیش، که در بلوچستان تحولاتی در حال رخ دادن است که ممکن است ما در آنجا آتش درو کنیم. اکنون خیلی آسان می شود گروههای تروریستی مانند جیش العدل بوجود بیاید. اکنون القاعده هم که پشتیبانی عربستان را در مورد ایران دارد، و هم پشتیبانی کشورهای پولدار دیگر جنوب خلیج فارس را، به آسانی می توانند گروههای دیگری را هم مانند جیش العدل بوجود بیاورند، و در آنجا واقعا جنگ، نمی خواهم بگویم جنگ شیعه و سنی، ولی جنگ مذهبی و جنگ علیه دولت مرکزی چنان گسترده شود که توان مقابله با آن را نداشته باشیم.

من ته دلم تصور میکنم که آدم نمی تواند اینقدر احمق باشد که این کارها را در آن استان بکند. اینها حتمن از جایی خط می گیرند که این استان را برسانند به جایی که دیگر قابل کنترل نباشد. بنابراین، من احساس خطر می کنم و نگرانم که در مسیرش ما جان های زیادی را از هم میهنانمان از دست بدهیم و فدا کنیم.

پرسش 4: آقای زعیم، گروه جیش العدل گفته که اعدام 16 نفر در زاهدان آنها را از حملات انتقام جویانه آینده باز نخواهد داشت. شما آینده را چطور می بینید، و فکر می کنید که درگیری ها بین جمهوری اسلامی و گروههایی مثل جیش العدل ادامه خواهد داشت؟ و مردم بلوچ این وسط چه ضرری خواهند کرد؟

کورش زعیم: مردم بلوچ همیشه قربانی سیاست های غلط تهران بوده اند. از زمان قاجاریه تا کنون، که من به آن اشراف دارم، و امروزه هم بیش از همیشه، که در این مدت نزدیک به دویست سال که این مردم زندگیشان توام با محرومیت بوده، بیش از همه زیان می بینند.

ببینید، این جیش العدل برنامه ای از پیش ریخته شده دارد. همه چیز از پیش تدوین شده است. هم اکنون در بلوچستان پاکستان، آنها کودکان پنج شش ساله را می گیرند و برای هر 20 تا 30 نفر مدرسه صحرایی درست می کنند، مغزشویی می کنند و به آنان عملیات انتحاری   و جنگی یاد می دهند. آنها، به قول خودشان، تا موفق نشوند دست بردار نخواهند بود، زیرا پشتیبانانشان دولتهایی هستند که با ایران بسیار بسیار سر ستیز دارند و ثروت هنگفتی دارند که نمی دانند با آن چکار کنند. بنابراین، ما این مشکل را که داریم هیچ، من همانجور که پیش بینی کرده بودم گروهی مانند جندالله بوجود خواهد آمد، و بعد از آن ماجرا گفتم که گروه خطرناکتری بوجود خواهد آمد که با القاعده همکاری خواهد داشت، اکنون هم می گویم که جیش العدل تنها نیست و دو سه تای دیگر در سالهای پیش رو در پاکستان و ایران ظهور خواهد کرد و ممکن است سراسر بلوچستان را بخون بکشند. مگر اینکه، یک نفر آدم عاقل در تهران پیدا شود که اندیشه استراتژیک کند. این آقایان که بهیچوجه توانش را ندارند و انگیزه اش را هم ندارند.

http://www.radiofarda.com/audio/audio/1024074.html


(1)- در اسطوره ایرانی، سیستان و بلوچستان یازدهمین سرزمینی است که آهورامزدا آفرید. بلوچان همانند ک ُ ردان اصیل ترین ایرانیان آریایی هستند، و زبان بلوچی پهلوی اوستایی است که اصالت خود را حفظ کرده است. از زمان کورش بزرگ تا ساسانیان، بلوچان از نخبگان ارتش ایران بودند و در کتیبه های بیستون و تخت جمشید از آنان یاد شده است. با پیشینه ای که از شایستگی ایرانیان بلوچ و ک ُ رد می دانیم، باور دارم که کشور ما باید به دست آنها اداره شود، نه این آقایان که معلوم نیست وفاداریشان به کجاست.

از زمان قاجار و شکست ما در جنگ با روسیه، بریتانیا از ضعف دولت استفاده کرد و با توطئه و نفاق افکنی وتهدید بخش عمده ای از بلوچستان را پیوست هندوستان کرد و مرز ایران از رودخانه سند به مرز کنونی جابجا شد. فعالیت جاسوسهای بریتانیا در ایجاد تنش های طایفه ای باعث امنیتی شدن مرز بلوچستان شد. امیرکبیر نخستین کسی بود که توجه ویژه به توسعه اقتصادی بلوچستان کرد و سردار نخعی بلوچ را فرماندار استان کرد. ولی پس از مرگ امیرکبیر ماموران مالیات دولت مرکزی برای رفع بی پولی دربار، فشار زیادی روی مردم گذاشتند بدون اینکه دولت مرکزی سرمایه گذاری خاصی در استان انجام داده باشد. این آغاز تنش میان مردم بلوچستان و دولت مرکزی بود و طایفه های مختلف بلوچ بارها علیه پادشاهان قاجار خیزش کردند.
بازدید صفحه: 2747
 



پیشگاه استاد فرزانه استاد تنها حربه کشور های خاورمیانه نفت است که شناسایی معادن و حفر چاه و استخراج و حمل و نقل و فروش آن مستقیم و غیر مستقیم توسط کشور های غربی صورت می گیرد . پس از دریافت وجه مقداری از این در آمد از همان کشورهای غربی اجناسی خریداری می شود و بقیه هم در همان کشور ها سرمایه گذاری می شود که سبب رونق اقتصادی همان کشور های غربی می شود . در نتیجه همه و همه در اختیار کشور های غربی است . هرگاه هم که دری به تخته بخورد بلوکه می شود . استاد با توجه به وضعیت موجود آیا کشور های صاحب نفت برای بلوک غرب حکم گاو شیر ده را ندارند ؟ با تقدیم احترامات شایسته
سیاوش
چرا داشت. هنوز هم در مورد کشورهایی مانند عربستان و عراق و کویت و امارات و لیبی صدق می کند. ولی ما اگر آسیب هایی را که جمهوری اسلامی به صنعت نفت ما زده را از معادله خارج کنیم، دومین کشور دارای تخصص در صنایع نفت بودیم. بیست سال پیش همین چین که اکنون جمهوری اسلامی دنبالش می دود که تاسیسات نفت ما را بسازد و استخراج کند و آنها هم با وجود ناتوانی خود که این بیسوادها نمی فهمند ما را می دوشند، بیست سال پیش من را دعوت کرده بودند در سطح بسیار بسیار بالا و یکی از خواسته های آنها این بود که متخصصان صنایع نفت ما آنها را در اکتشاف و استخراج در منطقه خودشان کمک کنند و آموزش بدهند. این بی شعورها که در وزارت نفت نشسته بودند و آنها را به چین راه نمی دادند .... بهتر است بقیه اش را نگویم که هر بار خشمم غیرقابل کنترل می شود. نه.ما میتوانیم دوباره حاکم بر سرنوشت خود شویم، اگر جمهوری اسلامی برود روی نیمکت بنشیند.

با درود به پیشگاه اندیشمند فرزانه آنگونه که این کمترین دانسته است 1 - اسرائیل بی میل نیست که در منطقه کشور بزرگ و قدرتمندی وجود نداشته باشد . زیرا احساس خطر می کند . پس آرزو دارد که ایران به چند کشور کوچک تقسیم شود . زیرا ایران بزرگ و قدرتمند خطر بالقوه است برای اسرائیل ولی چند کشور کوچک خطری محسوب نمی شوند . 2 - این کمترین می پندارد که انگلیس و آمریکا پشتیبان نظام حاکم بر ایران هستند ولی ایرانی که ضعیف و گوش به فرمان باشد . این مسئله هسته ای هم آشی بوده است که غیر مستقیم همین کشورها سر سفره ایران گذاشتند تا ایران همان ایرانی باشد که آنان انتظار دارند یعنی ضعیف و فرمانبردار و گاوی شیر ده . ولی در ایران کفگیر به ته دیگ رسیده بود و احتمال شورش و تغییر و تحولی از درون می رفت که سبب شد انگلیس و سپس آمریکا برای حفظ جمهوری اسلامی بشتابند . یک بار دیگر رفع خطر کردند و جمهوری اسلامی را نجات دادند . البته این کمترین پیش بینی می کند که در 4 - 5 سال آینده تغییر و تحولاتی در ایران صورت می دهند ولی نظام را حفظ می کنند و این تغییر و تحولات در درون نظام حاکمه خواهد بود . مگر اینکه اوپوزون ها یک پارچه شده و هدفمند که بسیار بسیار بعید و دست نیافتنی می نماید . در پایان در خواست دارد که نظر استاد را بداند . با سپاس فراوان
( سیاوش )
1- برداشت شما درست نیست. فقط اقلیت بسیار بسیار کوچکی در اسراییل که گفته های تلمود چراغ راهشان است و می شود آنها را القاعده یهودیت دانست و از پشتیبانان آقای احمدی نژاد بودند این را می خواهند، آنهم نه به دلایل استراتژیک. بخش بسیار تندرو نومحافظه کاران امریکا هم که هسته مرکزی آن حزب "تی پارتی" در درون حزب جمهوریخواه است. اینها برنامه خودشان را برای خاورمیانه دارند که تجزیه چند کشور جزو آن است. اکثریت در اسراییل یک ایران با ثبات و قدرتمند می خواهند چون که هیچکدام از کشورهای عرب بجز مصر و سوریه و لبنان اعتماد ندارند. 2- این انگاره گوش به فرمان بودن دیگر از مد افتاده. ایران هیچوقت گوش به فرمان نبوده، ولی از یک کشور خطرآفرین به کشوری پشتیبان آنهم البته برای جفظ منافع خودش نزدیک شده. هیچ حاکم ایرانی تا کنون حاضر نشده گوش به فرمان باشد، ولی پناه گیری چرا. شما زور بیگانگان را را دو جور اداره می کنید: یا با زور پاسخ می دهید و برد و باخت آن را می پذیرید، یا او بازی میکنید به امید اینکه روزی شرایط به سود شما بچرخد. کدام کشور ما را دوشیده؟ فقط می توانید قرارداد هسته ای باروسیه را مثال بزنید. نفتمان را که همیشه به بهای جهانی می فروخته ایم.چیز دیگری هم نداریم. پس دوشیدن کجاست؟ آری، انگلستان همپیش از مصدق ما را می دوشید. 3- پیش بینی شما که تحولاتی در درون جمهوری اسلامی می افتد درست است، ولی ممکن 4-5 سال طول نکشد. اوپوزیسیون خردمند هم باید از همین درزهایی که باز می شود استفاده کند، وگرنه شورش خیابانی ما را 30 سال دیگر زمین گیر خواهد کرد.

با درود این کمترین هرچه اندیشه می کنم نمی توانم به پاسخ قانع کننده ای برسم . بسیار کوتاه و مختصر با توجه به عملکرد همه جانبه جمهوری اسلامی برای هر شخص معمولی به روشنی هویداست که عملکرد های نظام در پایان برای ایران و حتی برای خود نظام حاصلی جز شکست و نا کامی به بار نمی آورد . پرسش این است . آیا بین هیئت حاکمه کسی نیست که دارای قوه تشخیص باشد ؟ آیا همه تصمیمات را فقط یک نفر می گیرد ؟ آیا کسانی نیستند که تجزیه و تحلیل درستی داشته باشند و خط مشی غلط را گوشزد کنند ؟ آ یا همه و همه مطیع محض و بله قربان گو هستند ؟ این کمترین در خواست دارد پاسخ بفرمایید . با تقدیم احترامات شایسته .
(سیاوش)
بدبختانه در نظام های دیکتاتوری، افراد شایسته به این دلیل که داوری درباره سخنانانشان هوشمندانه نیست، کم کم یا طرد می شوند یا خود کناره می گیرند و جای آنان را کسانی می گیرند که برای حفظ موقعیت ممتاز خود حرفهایی می زنند که خوشایند گوشهای دیکتاتور باشد. همینجور لایه ها و مسئولیت ها در هوشمندی و شایستگی کاهش پیدا می کنند. مرکز ثقل دیکتاتوری برای اطمینان از وفاداری آنان امتیازهای ویژه اعطا می کند و از عملکرد ناهوشمندانه و فساد آنها چشم پوشی میکند، ولی جرم فساد را چون مدرکی علیه آنها در دست می گیرد. اکنون ما دایره ای از کسان کمتر هوشمند داریم که فساد و حتا در راه اجرای فساد یرای حفاظت از فسادشان خشونت می کنند،؛ ولی برای اینکه از سوی دیکتاتور اقدامی نشود، وی را پشتیبانی و حفاظت می کنند تا خودشان محفوظ باشند. کم کم این لایه ها گسترده تر می شود و هر لایه لایه زیرین را محافظت می کند. همه علیه یکدیگر مدرک دارند ولی برای امنیت خودشان باید امنیت لایه بالاتر را تامین کنند. گسترش فساد در طی سالها چنان پهناور می شود که یک قشر 10 درصدی جامعه، 90 درصد دارایی و امکانات کشور را در اختیار می گیرند (شرایط کنونی ما). ترسی هم از آینده ندارند، چون اگر مردم شورش کردند، آنها نخست قلع و قمع و کشتار می کنند، و اگر نشد از کشور فرار می کنند و مردم را فقیر و کشور را تهی باقی می گذارند. همین دلیل است که این لایه های فاسد، دارایی خود را که از راه غیرقانونی و امتیاز های دیکتاتوری بدست آورده اند به خارج از کشور منتقل می کنند و جنایت های یکدیگر را علیه مردم عادی تعقیب نمی کنند، بجای دزد خزانه دزد یک قرص نان را دستگیر می کنند، و بجای فرماندهان بزرگ قاچاق مواد مخدر، فروشنده فقیر و گرسنه خیابانی را. خرده پاها را اعدام می کنند که زنجیره ای که به بالایی ها وصل می شود لو نرود، واسطه های دزدی های کلان را می گیرند تا آمران لو نروند، همینجور در همه فعالیت ها این خط را بگیرید تا تا به امروز برسید.... در همه دیکتاتوری های جهان این سیستم حاکم بوده و هست. در جمهوری آذربایجان بدترین مثال زمان حاضر را داریم. در ازبکستان، بیشتر کشورهای افریقایی، در بلاروس و غیره وغیره.

شما می توانید نظر خود را در مورد این مطلب بنویسید

   
 : نام ونام خانوادگي
 : توضیحات

کد امنیتی را در کادر زیر وارد نمائید
 
   
   
 

      



 

جستجو در سایت

 

 

فهرست موضوع ها

 

      جمهوری اسلامی
      انتخابات در ایران
      حقوق بشر در ایران
      سیاست خارجی ایران
      اقتصاد ایران
      میراث فرهنگی و تاریخی
      کورش بزرگ
      پاسارگاد و تخت جمشید
      دموکراسی و سکولاریسم
      جنبش های ملی ایران
      جنبش ملی کردن نفت
      جبهه ملی ایران
      چهره های ملی ایران
      بحران هسته ای ایران
      خلیج پارس
      دریای مازندران
      سازمان ملل متحد
      شورای امنیت
      شورای حقوق بشر
      دیوان کیفری بین المللی
      یونسکو
      آسیای میانه و قفقاز
      خاور میانه
      خاور دور
      اروپا
      امریکای شمالی و جنوبی
      درباره من
      فرتور ها (عکس ها)
      English
 
 
 

 پیشنهاد ها و نوآوری ها

 

کلیه حقوق این وب سایت مربوط به کوروش زعیم ،محفوظ می باشد و هرگونه کپی برداری فقط با ذکر منبع مجاز می باشد