Monday, December 23, 2024   امروز ,   دوشنبه 3 دی 1403 خورشیدی

جزئیات مطالب  

   
25 مهر 1392
گفتگوی بی بی سی فارسی-صفحه 2(عنایت فانی) با کورش زعیم - مذاکرات دو روزه گروه 1+5 در ژنو

میزگرد صفحه 2 بی بی سی فارسی (عنایت فانی) با امیرحسین گنج بخش، شهیر شهید ثالث و کورش زعیم

مذاکرات دو روزه گروه 1+5 در ژنو

25 مهر 1392 – 17 اکتبر 2013

پرسش 1: در مذاکرات ژنو، ایران امتیازهایی داده و خواسته هایی را مطرح کرده که خارجیان انتظار نداشتند و اینکه برخی تحریم ها برداشته شوند. به نظر شما کدام تحریم ها برداشته خواهد شد؟

کورش زعیم: پیامدهای این دوره مذاکرات با 1+5 که هر دو طرف برای موفقیت آن تلاش می کنند، برای ایران بسیار سرنوشت ساز است. آقای روحانی می داند که وقت زیادی ندارد. چیزی حدود شش تا نه ماه، که امکان دارد خطر حمله نظامی یا آشوبهای داخلی تحریک شده از خارج دوباره بر ایران سایه بیاندازد. این را رهبران جمهوری اسلامی هم درک و باور کرده اند. افزون بر آن، اقتصاد ایران در حال سقوط آزاد است، خزانه تهی است، صنعت و کشاورزی در احتضار است و درآمد نفت با صادرات فقط 800 هزار بشکه به حداقل رسیده است که ایران دسترسی مستقیم به ارز آن هم ندارد. بیست درصد مردم بیکار و بیش از نیمی از ملت زیر خط فقر هستند، و فرار مغز و سرمایه کماکان کشور را از توانایی مقاومت محروم میکند. با توجه به اینکه دو سوم جمعیت را جوانان تشکیل می دهند، این شرایط بشکه باروتی است که روی آن نشسته ایم که از بمب اتمی، به عقیده من، خطرناکتر است.

در مورد مذاکرات، من باور دارم که تیم ایرانی به قصد حل مسئله اتمی ایران و رفع بحران به ژنو رفته است. پیشنهاد ایران به درستی محرمانه نگاه داشته شده تا پیش از نتیجه گیری قطعی بهانه به دست اصولگرایان و تندروان جنگ طلب در ایران و تندروان جنگ طلب مخالف مذاکره با ایران در امریکا و اسراییل و برخی کشورهای اروپایی ندهند که فضا را غبارآلود کنند. ولی تصور می کنم امتیازهایی که تیم ایرانی به 1+5 باید پیشنهاد کرده باشد که احتمالن اجرای تدریجی و زمانبندی شده خواهد داشت، بایستی نخست تعلیق فوری هر گونه غنی سازی و توقف غنی سازی 20% باشد ایران برای سوخت راکتور پژوهشی 5 مگاواتی امیرآباد به اندازه نیاز تا آخر عمر اقتصادی این راکتور، اورانیوم 75/19% ذخیره کرده، بنابراین نیازی به اورانیوم 20% دیگر ندارد.

ولی مهمتر از همه، امضاء و اجرای پروتکل الحاقی ان پی تی است. این پروتکل در دولت آقای خاتمی توسط همین آقای روحانی که رییس شورای امنیت ملی و مذاکره کننده بود، پذیرفته شد. (قطع ارتباط)

پرسش 2: آقای زعیم، چیزی که ایران خواسته که همانطور که آقای ظریف گفته، ایران باید در برابرش چی بگیرد، اگر به همه اینها توافق بکند؟ ایران می خواهد در اصول، غنی سازی را برایش قایل شوند و تحریم در این مرحله و در مرحله بعدی تمامش لغو شود. به نظر شما، اینکه آقای شهید ثالث گفتند که ممکن است اوباما یا مذاکره کننده امریکایی این اختیارات را نداشته باشد، در برنامه گذشته بحث کرده ایم که اگر آقای اوباما بخواهد می تواند تحریم ها را لغو کند. آیا شما فکر می کنید که این پیشنهادها .. .

کورش زعیم: پیش ازاینکه صدایم قطع شود، داشتم همین را می گفتم که مسئله اورانیوم غنی شده تا 20% است که برای راکتور پژوهشی 5 مگاواتی امیرآباد به اندازه نیاز تا آخر عمر اقتصادی این راکتور، اوانیوم 75/19% ذخیره کرده، بنابراین نیازی به اورانیوم 20% ندارد. حالا اگر چیزی مازاد بر نیاز راکتور امیرآباد   داشته باشند، فکر نمی کنم ایرادی برای فرستادن آن به خارج وجود داشته باشد.   

ولی مهمتر از همه، امضاء و اجرای پروتکل الحاقی ان پی تی است. این پروتکل در دولت آقای خاتمی توسط همین آقای روحانی امضاء شد، ولی هرگز به تصویب مجلس نرسید تا تبدیل به قانون شود. تصویب در این مجلس امکان ندارد که تصویب شود. بنابراین، تصور من اینست که تیم ایران اجرای آن را، یعنی می توانند بازرسان سازمان انرژی اتمی به نحو آزاد و گسترده اجازه بدهند تا هر جا را که خواستند بازرسی کنند. پروتکل الحاقی را بار دیگر خواهند پذیرفت وبه اجرا هم خواهند رساند، ولی تعهد خواهند کرد که همگام با رفع تحریمهای کنگره امریکا و اتحادیه اروپا، آن را هم به تصویب، احتمالن، مجلس آینده که شاید ترکیبش بهتر باشد به تصویب برسد.

ولی در مورد تحریم هایی که ایران انتظار دارد برداشته شود، در درجه اول، آنها هستند که اقتصاد ایران را زمینگیر کرده اند. 90% تحریمها اقتصادی است که بیش از 80% آن توسط امریکا وضع شده که 47% آنها را دولت امریکا خودش برقرار کرده و می تواند آنها را با راحتی لغو کند. نخست باید جلوی تحریم های جدید کنگره امریکا گرفته شود. احتمالن نخست پول های بلوکه شده ایران آزاد خواهد شد، تحریم بانک مرکزی و بانکهای ایران باید برداشته شود. تحریمهای نفتی و سرمایه گذاری در صنایع نفت برداشته شود تا ایران بتواند اقتصاد خود را بازسازی کند و تولید را بالا ببرد. رفع تحریم بیمه کشتیرانی هم برای ایران اهمیت حیاتی دارد، هرچند که رفع آن در کوتاه مدت ممکن نیست. ولی خود دولت امریکا میتواند بخش عمده ای از تحریم های اقتصادی  را رفع بکند، که فکر می کنم این کار را خواهد کرد. همچنان که طرف ایرانی به قولهایش وفا بکند.

باید توجه کرد که 82 درصد تحریم را امریکا کرده و 47% کل تحریم ها را دولت امریکا انجام داده که رفع آنها توسط آقای اوباما ساده است. 35% را کنگره امریکا وضع کرده. اتحادیه اروپا 4 تحریم و شورای امنیت 4 تحریم وضع کرده. بنابراین مهمترین طرف ما در این مذاکرات امریکاست

پرسش 3: آقای زعیم، حالا اینها توافق کرده اند در روزهای 16 و 17 آبان مجددا با هم بنشینن و صحبت کنند. اینکه دور بعدی مذاکرات با این سرعت و کوتاهی مدت تقبل کرده اند، نشان می دهد مه می خواهند به نتیجه برسند. شما انتظارتان و پیش بینی تان از مذاکرات بعدی چه است؟

کورش زعیم: انتظار من اینست که به توافق برسند. و هم ایران مسئله هسته ای خود را شفاف کند و اجازه بازرسی دلبخواه بازرسان سازمان انرژی اتمی را از تاسیسات خود بدهد، و هم تحریم ها، بویژه تحریم های اقتصادی، را بردارند تا ایران بتواند دوباره وارد جامعه جهانی شود.

برخلاف تصور میهمان گرامی، دولت امریکا بیش از چهل درصد تحریم ها را خودش وضع کرده نه کنگره؛ کنگره فقط یک سوم آنها را وضع کرده. جمعا دولت و کنگره امریکا حدود 80% تحریم ها را وضع کرده اند. اوباما قدرت زیادی دارد و میتواند بخش عمده ای از تحریم های اقتصادی را بردارد، که این نشانه حسن نیت خواهد بود.

فکر می کنم که مسئله سوریه هم در این تغییر رویکرد تاثیرگذار بوده باشد، برای اینکه ایران را بکشانند به پای میز مذاکره در ژنو و درباره سوریه صحبت بکنند که تمام منطقه به آشوب کشانده نشود.

به عقیده من یک دلیل که آقای اوباما می خواهد مسئله را محترمانه حل کند، که اخیرا تبلیغات علیه ایران هم متوقف شده و تبدیل به تبلیغات مثبت شده، مسئله ژئوپولیتیک منطقه است. با توجه به اینکه سوریه بحرانی است و شرایطی که در عراق، افغانستان و حتا در ترکیه هست، و اینکه حالا هم معلوم شده که کشورهای جنوب خلیج فارس هم در فرستادن جنگجویان القاعده به کشورهای آشوب زده و پشتیبانی مالی از آنها دخالت دارند، و در مصر و کشورهای دیگر هم دخالت منفی دارند، حالا اگر ایران هم از میان برداشته شود به سود امریکا و منافع خود کشورهای غربی، نه جناح های جنگ طلب که منافع خو را در جنگ و آشوب می بینند، بلکه اکثریت معقول کشورهای غربی و روسیه می دانند که ایران باید با ثبات باشد و قوی باشد تا بتواند منطقه را کمی آرام کند.

عنایت فانی: خیلی متشکرم آقای زعیم، البته این مسئله تحریم که صحبت شد، قرار است در آبان ماه متخصصان هم تحریم و هم هسته ای در مذاکرات شرکت داشته باشند که علامتی است که می خواهد درباره تحریم ها هم جدی صحبت کنند.

بازدید صفحه: 1689
 


شما می توانید نظر خود را در مورد این مطلب بنویسید

   
 : نام ونام خانوادگي
 : توضیحات

کد امنیتی را در کادر زیر وارد نمائید
 
   
   
 

      



 

جستجو در سایت

 

 

فهرست موضوع ها

 

      جمهوری اسلامی
      انتخابات در ایران
      حقوق بشر در ایران
      سیاست خارجی ایران
      اقتصاد ایران
      میراث فرهنگی و تاریخی
      کورش بزرگ
      پاسارگاد و تخت جمشید
      دموکراسی و سکولاریسم
      جنبش های ملی ایران
      جنبش ملی کردن نفت
      جبهه ملی ایران
      چهره های ملی ایران
      بحران هسته ای ایران
      خلیج پارس
      دریای مازندران
      سازمان ملل متحد
      شورای امنیت
      شورای حقوق بشر
      دیوان کیفری بین المللی
      یونسکو
      آسیای میانه و قفقاز
      خاور میانه
      خاور دور
      اروپا
      امریکای شمالی و جنوبی
      درباره من
      فرتور ها (عکس ها)
      English
 
 
 

 پیشنهاد ها و نوآوری ها

 

کلیه حقوق این وب سایت مربوط به کوروش زعیم ،محفوظ می باشد و هرگونه کپی برداری فقط با ذکر منبع مجاز می باشد