Saturday, January 11, 2025   امروز ,   شنبه 22 دی 1403 خورشیدی

جزئیات مطالب  

   
26 شهريور 1381
شبكه تحليگران تكنولوژي ايران با كورش زعيم - چرا تكنولوژي كامپوزيت الويت دارد؟

كد اخبار: 105

تاريخ: 20/6/1381                   بازديد: 2481

نويسنده: محمد رضا آباديان

  چرا گسترش تكنولوژي كامپوزيت­ها براي كشور اولويت دارد؟

(ديدگاه مهندس کورش زعيم)

نيازهاي داخلي، افق صادرات، مزيت نسبي كشور و نيروي متخصص ارزان كشور نكات مهمي هستند كه لزوم توجه به كامپوزيت­ها را در صنايع كشور گوشزد مي­نمايند. در اين زمينه مهندس كورش زعيم، مهندس مشاور و كارشناس امور صنعتي شركت مديريت مهندسي پارسوماش، در گفتگويي با شبكة تحليلگران ايران (ايتان) به بررسي موارد بالا پرداخته است ­:

حركت به سوي كاربرد و گسترش تكنولوژي­هاي نوين امري گريزناپذير است، حوزه­هاي گوناگون فناوري نوين همچون نرم­افزار، ميكروالكترونيك، بيوتكنولوژي و مواد صنعتي نوين از مهمترين مواردي هستند كه بايد مورد توجة سياست­گزاران دولتي و سازمان­هاي اشاعه­دهندة تكنولوژي، بخش­هاي نظامي و خصوصي قرار گيرد. در اين راستا توجه به نكات مهم زير جهت روشن­تر شدن لزوم حركت به سوي كاربرد تكنولوژي مواد نوين به ويژه كامپوزيت­ها مي­تواند سودمند باشد: http://nano.itan.ir/paper/105/1.jpg

الف) فرصت بهره­گيري از عرصه­هاي نو در توسعة صادرات طي فرآيند جهاني شدن

 پيوستن كشور ما به سازمان تجارت جهاني امري قطعي و زودهنگام است. ما وظيفه داريم صنايع خود را در فرصت محدود باقي­مانده آمادة رويارويي با شرايط نوين اقتصادي كنيم. در اين راستا توان عرضة محصولات در بازار گسترده و باز بين­المللي كليد موفقيت صنعت يك كشور مي­تواند تلقي گردد. ما در زمينة صنايع قديمي نسبت به فناوري­هاي نوين از جهان بسيار عقب­تر هستيم و عملاً عمدة بازارهاي مربوطه را از دست داده­ايم. اما در زمينة تكنولوژي­هاي نوين به شرط تصحيح اشتباهات، اين شكاف راحت­تر و سريع­تر قابل ترميم مي­باشد http://nano.itan.ir/paper/105/2.JPG .

فناوري مواد مركب يكي از فرصت­هاي مناسبي است كه در صورت مغتنم شمردن آن، مي­تواند نويد بخش حضور محصولات صادراتي كامپوزيتي كشور در عرصة بازار بين­المللي و دست­كم كشورهاي همسايه گردد. اما متاسفانه حركت­هاي در حال انجام­ در كشور بسيار كند است و با اين سرعت يقيناً اين فرصت را نيز همچون بسياري فرصت­هاي ديگر از دست خواهيم داد.

ب) لزوم غنيمت شمردن مزيت نسبي كشور در عرصة كامپوزيت­ها

كشور ما از ذخاير بسيار غني نفت و سيليس و ديگر مواد كاني صنعتي برخوردار است كه منابع اصلي مواد مركب به شمار مي­آيند. به اين ترتيب مشاهده مي­گردد كه ايران در زمينة توليد رزين­هاي پليمري و الياف شيشه نسبت به بسياري از كشورهاي پيشرو در مواد مركب داراي يك مزيت نسبي و پتانسيل بهره­برداري­نشده مي­باشد. با سياست­گذاري مناسب و حركت صحيح به سمت گسترش اين تكنولوژي در كشور، مي­توانيم به كمك مواد اولية بسيار ارزان­ خود به سمت تسخير بازار ساير كشورها دست يابيم و از اين پتانسيل خفته به بهترين نحو بهره گيريم. سياست صنعتي كشور بايد به سوي حذف كامل فروش نفت خام و حركت به سوي توليد و صادرات فراورده­هاي حاصل از آن باشد. صرف فروش فراورده­هاي اوليه و پاية پتروشيمي نيز كافي نمي­باشد.ما بايد بتوانيم با تبديل فراورده­هاي پتروشيمي به كالاهاي مصرفي همچون محصولات كامپوزيتي حداكثر استفاده از مزيت نسبي كشور را به عمل آوريم.

ج) امكان جبران اشتباهات گذشته در فرصتها و عرصه­هاي جديد مواد نو

در سياست­گذاري صنعتي ما طي چند دهة گذشته اشتباهات زيادي صورت گرفته است كه حاصل آن را به صور تلخ مختلفي در صنايع كشور مي­توان مشاهده نمود: اغلب مديران فعلي صنايع دولتي، شايستگي يا توان مديريت درست آن صنعت را ندارند و حتي پياده­سازي يك نظام شايسته­سالار جهت تصحيح اين صنايع، با مقاومت اين قشر ذي­نفع و صاحب نفوذ مواجه مي­شود كه توان و صرف انرژي بالايي را طلب مي­كند. در بسياري از بازارهاي قديمي نيز كه حضور در آنها نياز به تخصص و آگاهي چنداني ندارد، شاهد آنيم كه عده­اي با توسل به ابزارهاي نادرست، جو اقتصادي حاكم را چنان آلوده ساخته­اند كه امكان ظهور و پاگرفتن يك فعاليت سالم بسيار سخت و گاه ناممكن به ­نظر مي­رسد. همچنين بسياري از صنايع ما با وجود داشتن نيروهاي متخصص كارآمد، به دليل عدم آزادي و قدرت ارايه نوآوري نيروها در سيستم لخت و متمايل به سكون حاكم برآن صنعت، محكوم به شكست و از رده خارج شدن هستد. عرصة پهناور و نوين تكنولوژي­هاي نو، فرصت مناسبي است كه با سياست­گذاري و حركت سريع به سمت گسترش و بهره­گيري از آن، اشتباهات و تبعات ناخوشايند يادشده را جبران نماييم http://nano.itan.ir/paper/105/3.jpg .

د) لزوم بهره­گيري از نيروي متخصص ارزان كشور

تكنولوژي­هاي نوين از قبيل مواد مركب، به سبب ماهيت دانش­محوري آنها، نياز مبرمي به نيروي متخصص و مغز­افزار توانمند دارند و كشور ما در ميان ملل جهان سوم از نيروي متخصص هوشمند و ارزان­قيمت فراواني برخوردار است. از سويي هر ساله شاهد آنيم كه درصد بالا و روبه­افزايش از پتانسيل مهندسين و پژوهشگران كشور به دليل عدم وجود شرايط مناسب از جمله فقدان محيط كاري متناسب با تخصص آنان، به كشورهاي ديگر مهاجرت مي­كنند. همين متخصصان كه حتي نسبت به همتايان خود در كشورهاي صنعتي، توانايي و استعداد ميانگين بالاتري را دارا مي­باشند، نقش مهمي در پيشبرد فناوري­هاي نوين در خارج از مرزهاي ما دارند. توجه به تكنولوژي­هاي نوين بويژه كامپوزيت­ها مي­تواند كليد جذب توان متخصص داخلي در راستاي برآورده­ساختن نيازهاي صنعت كشور و ترغيب­كنندة آنان به ماندن در ميهن و مهاجرت نكردن باشد.

ه) نياز داخلي صنايع كشور به تجهيزات ساخته شده از جنس مواد مركب



صنعت ايران نياز بسيار زيادي به استفاده ازتجهيزات ساخته­شده از جنس مواد مركب دارد. به­طور مثال در صنايع نفت ­و ­گاز كشور شاهد آن هستيم كه درصد بسيار بالايي از خطوط انتقال دچار نقص خوردگي شده­اند و حتي در بعضي مناطق جنوبي كشور نشت سيال داخل لوله از قسمت­هاي خورده شده، باعث آلودگي شديد منابع آبي و سفره­هاي زيرزميني گرديده است. اين لوله­ها نياز فوري و مبرم به تعويض يا تعمير دارند كه در هر دو مورد كاربرد از مواد مركب مي­تواند بهترين گزينة ممكن قلمداد شود. حتي در بخش خصوصي، اكثر كارخانه­هايي كه به نوعي با مواد شيميايي خورنده يا حجم بالاي جايجاي آبگرن­ها سروكار دارند، از اين قاعده مستثني نيستند. اين­گونه تجهيزات تا­كنون عمدتاً از خارج كشور تامين شده است و چون هزينة ترابري اين اقلام حجيم، قيمت تمام­شدة فرآورده را براي مصرف كنندة داخلي بسيار بالا مي­برد، مطمئناً توليد اين قبيل فراورده­ها در داخل بسيار به­صرفه­تر و ارزان­تر خواهد بود. اين مسئله علاوه برميزان صرفه­جويي حاصل در منابع ارزي كشور، مي­تواند سرچشمه درآمدهاي هم باشد.

و) نياز به كامپوزيت­ها در صنايع نظامي و هوافضا

كامپوزيت­ها تنها محدود به مواد پليمري حاصل از نفت و گاز نيستند. تكنولوژي توليد كامپوزيت­ها با استفاده از فلزات و يا تركيبي از مواد فلزي و كاني كاربردهاي بسيار مهم و حساس در صنايع نظامي و صنايع هواوفضا دارند. اگر كشور بخواهد در اين صنايع پيشرفت كند و سرچشمه نوآوري­ يا نسخه برداري از توليدات پيشرفته خارجي باشد، بايد به تقويت تكنولوژي توليد اين­گونه كامپوزيت­ها نيز بپردازد. خوشبختانه منابع كاني كشور اعم از فلزي يا غير فلزي بسيار غني است و تقريباً مي­توان گفت كه در صورت سرمايه­گذاري به­موقع نيازي به هيچ كشور دنيا براي تامين مواد اوليه لازم نداريم.

بازدید صفحه: 370
 


شما می توانید نظر خود را در مورد این مطلب بنویسید

   
 : نام ونام خانوادگي
 : توضیحات

کد امنیتی را در کادر زیر وارد نمائید
 
   
   
 

      



 

جستجو در سایت

 

 

فهرست موضوع ها

 

      جمهوری اسلامی
      انتخابات در ایران
      حقوق بشر در ایران
      سیاست خارجی ایران
      اقتصاد ایران
      میراث فرهنگی و تاریخی
      کورش بزرگ
      پاسارگاد و تخت جمشید
      دموکراسی و سکولاریسم
      جنبش های ملی ایران
      جنبش ملی کردن نفت
      جبهه ملی ایران
      چهره های ملی ایران
      بحران هسته ای ایران
      خلیج پارس
      دریای مازندران
      سازمان ملل متحد
      شورای امنیت
      شورای حقوق بشر
      دیوان کیفری بین المللی
      یونسکو
      آسیای میانه و قفقاز
      خاور میانه
      خاور دور
      اروپا
      امریکای شمالی و جنوبی
      درباره من
      فرتور ها (عکس ها)
      English
 
 
 

 پیشنهاد ها و نوآوری ها

 

کلیه حقوق این وب سایت مربوط به کوروش زعیم ،محفوظ می باشد و هرگونه کپی برداری فقط با ذکر منبع مجاز می باشد